Ar cafe hovedbilde hjemmeside MV

Artistic Research Café is back! Oct 25 2021

Artistic Research Café is back! Welcome to the Norwegian Film School at Myrens Verksted in Oslo on Monday Oct 25th, 2-5 pm, for a discussion on Virtual Production. The event will also be streamed.

VIPROS gas station

Photo: VIPROS

Challenges and opportunities of Virtual Production -

Lessons learned in the VIPROS project

Meet Troels Linde, head of the international VIPROS project at The Norwegian Film School. In the upcoming talk, he will discuss how the combination of live-action footage and computer generated images affect teams and workflows and what new skills are needed to harness the powers of virtual production.

Guest:

• Troels Linde (VIPROS / The Norwegian Film School)

Hosted by:

Trond Lossius & Linda Steinhoff

Virtual Production is a filmmaking concept that relies heavily on games technology and allows filmmakers to combine live-action footage and computer generated images ( CGI ) in real-time. How does that combination affect teams and workflows? Are we making films, games or something in between and what do we need to do in order to harness the powers of this new beast?

The VIPROS project is a collaboration between leading film, CGI and games educations, established to explore the virtual production concept. We shed light on the opportunities and challenges it offers and we examine the evolving skillsets of the people involved.

Today, the first field tests of the VIPROS project are done and key lessons learned from the collaborations between movie makers and game developers are ready to be shared with the world. On October 25th we invite artists, technologists and decision-makers from across the two sectors to a conversation on how to sort the ramifications of virtual production and bolt on new skills for the opportunities created by virtual production.

Troels Linde foto TL

Troels Linde, Head of the Erasmus+ KA2 project “Virtual Production Studies” ( VIPROS )

More about our guest:

Troels Linde graduated as VFX / sequence director from The National Film School of Denmark and has worked across film and interactive media for decades. He co-founded the Omen interactive media company, producing for Buena Vista, Philips, Bang & Olufsen, National Broadcaster, DR, et al. He has worked as CEO at a tech. company, overseeing Motion Capture based productions and worked as IP conceptualiser. In parallel, he has held positions as; Senior Lecturer at Uppsala University, where he also was exec. producer of games and policy-maker conference "the Debates"; he was Head of School at the European Cross Media Academy and is currently Professor in ”Innovation for film in the field of Producing” at the Norwegian Film School, Inland Norway University of applied Sciences ( DnF ).

As part of his work, he is also responsible for externally funded projects at the DnF. In this capacity, he currently heads the Erasmus+ KA2 project “Virtual Production Studies” ( VIPROS ).

Monday Oct 25th at 2 PM UTC+01 – 5 PM UTC+01

VIPROS gas station

Photo: VIPROS

Troels Linde foto TL

INFOMØTE PHD

Infomøte om ph.d. stillinger 12. desember

12. desember kl 19 på Kunstnernes Hus i Oslo blir det informasjonsmøte om søknadsprosessen og ph.d. stillingene som lyses ut innenfor ph.d. programmet "kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer"

Møt filmskaperne fra masterkull 1 med premiere på "Swamp Lion"

Regissør Torben Bech, produsent Magnus Kristiansen og komponist Alan Frausto Gutierrez startet sitt kreative samarbeid da de var studenter på Den norske filmskolens første masterkull. 11. november har de norgespremiere på spillefilmen "Swamp Lion".

Håkon Sunniva Collage

Kull 12-studenter får NEO-stipend til spillefilmdebut

Manusforfatter Sunniva Kviteberg og regissør Håkon Anton Olavsen får tildelt 100,000 i Neo idéutviklingsstipend fra NFI til spillefilmen Titanic Club, en romantisk dramakomedie hvor de utforsker tematikken fra sin felles eksamensfilm videre.

Phd stillinger

Syv nye stipendiatstillinger

Den norske filmskolen og AMEK, Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi ved Høgskolen i Innlandet kommer høsten 2022 til å lyse ut syv nye stipendiatstillinger knyttet til ph.d. programmet “ph.d i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer”

Å PEN DAG FB lyd pd prod copy 2

Åpen dag på zoom: Bli kjent med lyd, produsent og produksjonsdesign

Er du nysgjerrig på hvilken av filmskolens linjer som passer best for deg? 17. november kan du bli bedre kjent med faglærerne og tidligere studenter på linjene LYD, PRODUSENT og PRODUKSJONSDESIGN.