Ph D Hoved

Foto: Kjell Vassdal // (fra Nadja Lipsycs stipendiatprosjekt 'Lone Wolves Stick Together')

Tekst: Trond Lossius

Filmskolen søker om ph.d.-program

Ønsker å etablere ph.d. i film og beslektede audiovisuelle kunstformer

På vegne av Den norske filmskolen har Høgskolen i Innlandet i januar 2021 søkt NOKUT om akkreditering av "ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer". Programmet vil erstatte det nåværende stipendiatprogrammet og sikre at Filmskolen også i fremtiden kan tilby utdanning på doktorgradsnivå.

Programmet dekker arbeid innen og i forlengelsen av filmtradisjonen. Sammenhengen mellom film og beslektede audiovisuelle kunstformer er dynamisk med påvirkning begge veier. Arbeid med nye teknologier, format og medier, også for nye plattformer, er basert på og videreutvikler fagkompetanser og diskurser fra film. Samtidig påvirkes filmspråket av nyskaping innen disse nye kunstformene. Arbeid med nye format åpner for nye kunstneriske muligheter, innsikter og arbeidsmåter som også er relevant og anvendbare i lineær film.

Fra stipendiatprogram til ph.d.

Høyere utdanning i Norge er generelt organisert på tre nivåer: bachelor, master og ph.d. Den norske filmskolen har utdanninger på bachelor og master, og har siden 2003 tilbudt utdanning på 3. nivå gjennom det nasjonale stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid, med vekt på kunstneriske prosesser, resultat og refleksjoner. Programmet har vært vellykket, og i 2018 besluttet Kunnskapsdepartementet å formalisere graden ved å opprette "ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid". Fire institusjoner har allerede opprettet egne ph.d.-program: Norges musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen og NTNU.

I omleggingen møter Den norske filmskolen noen utfordringer. Det er krav til at et doktorgradsprogram tar opp og uteksaminerer minst fem stipendiater hvert år. Filmskolen er ikke stor nok til å møte dette såkalte "mengdekravet". Samtidig er det Filmskolen og Høgskolen i Innlandet sitt nasjonale ansvar å sikre at filmfeltet får samme utdanningsmuligheter som øvrige kunstfelt. Kunnskapsdepartementet har innvilget dispensasjon fra mengdekravet i en periode frem til 2025, og dette har muliggjort søknaden som nå er sendt. Vi håper at NOKUT behandler og innvilger søknaden i løpet av våren 2021, slik at vi kan opprette det nye programmet kommende høst. Dette vil sikre kontinuitet og videreføring av stipendiatsatsingen ved Filmskolen.

Frem til nå er fire stipendiater uteksaminert fra Filmskolen. CEFIMA har bidratt til styrking av stipendiatsatsingen, og det er i dag syv stipendiater ved Filmskolen, og ytterligere to som begynner til våren. Som ledd i satsingen har Filmskolen nylig tilsatt Trond Lossius som professor og ph.d.-leder, og Linda Tangen Bjørge som ph.d.-koordinator.

På lengre sikt er målet å etablere et fellesprogram med andre institusjoner. Det er dialog med kunst- og musikkutdanningene ved Universitetet i Tromsø og med Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold om dette. Sammen kan vi innfri mengdekravet og dermed sikre en varig ordning for kunstnerisk ph.d.-utdanning innen film.

Etter lørdag pris i Cannes Olivier Vigerie Juliette Osdoit Maeva Benaiche

Prisdryss i Cannes til tidligere studenter ved filmskolen

Tidligere masterstudent Liv Mari Ulla Mortensen vant prisen for beste kortformatserie for "Etter lørdag" i Cannes med et team fylt med filmskolealumni. BFA-alumni og serieskaper Izer Aliu vant to priser for NRK-serien "Jordbrukerne".

Cecilie Levy

Stipendiat Cecile Levys VR-prosjekt til IDFA DocLab Forum

Stipendiat og manusforfatter Cecilie Levy er blitt tatt ut til IDFA DocLab Forum med VR-prosjektet "Finding Frida". Prosjektet blir produsert av Bjørn-Morten Nerland for Stargate Media og er støttet av Filmskolens Center of Excellence CEFIMA.

Ar cafe presentation slide 02 M Vtransparent

Artistic Research Café - Oct 25th 2021: VIPROS

Challenges and opportunities of Virtual Production: Troels Linde shares key lessons learned in the VIPROS project. On site + Online event: Monday, Oct 25 --- 2:00 PM

Liv Mari Mortensen Fotocredit Hanne Lovise Skartveit

“På masterstudiet fikk jeg tid til å utforske filmspråket og dykke inn i egen stemme”

Liv Mari Ulla Mortensen gikk ut av Filmskolens master i seriell fortelling sommeren 2020. Et år senere debuterte hun som serieskaper med “Etter lørdag”. Nå er serien tatt ut til den prestisjefylte internasjonale tv-seriefestivalen i Cannes. Serieskaperen og regissøren forteller her om den kreative prosessen og hvordan hun begynte å utforske seriens visuelle uttrykk mens hun gikk på masterstudiet.

Thumbnail Uli Hanish photo by Anne Lena Michels

Åpen Masterclass: Produksjonsdesigner Uli Hanisch fra Babylon Berlin

Produksjonsdesigner Uli Hanisch gjester Filmskolen i forbindelse med Seriedagene i Oslo. Fredag 1. oktober kl 13 kommer han til Filmskolen på Myrens Verksted for snakke om den populære neo-noir serien Babylon Berlin.

Produsentkurs

Nytt kurs for produsenter

Kurs for produsenter med fokus på forvaltning av immaterielle rettigheter (IP) i audiovisuelle medier.