Ph D Hoved

Foto: Kjell Vassdal // (fra Nadja Lipsycs stipendiatprosjekt 'Lone Wolves Stick Together')

Tekst: Trond Lossius

Filmskolen søker om ph.d.-program

Ønsker å etablere ph.d. i film og beslektede audiovisuelle kunstformer

På vegne av Den norske filmskolen har Høgskolen i Innlandet i januar 2021 søkt NOKUT om akkreditering av "ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer". Programmet vil erstatte det nåværende stipendiatprogrammet og sikre at Filmskolen også i fremtiden kan tilby utdanning på doktorgradsnivå.

Programmet dekker arbeid innen og i forlengelsen av filmtradisjonen. Sammenhengen mellom film og beslektede audiovisuelle kunstformer er dynamisk med påvirkning begge veier. Arbeid med nye teknologier, format og medier, også for nye plattformer, er basert på og videreutvikler fagkompetanser og diskurser fra film. Samtidig påvirkes filmspråket av nyskaping innen disse nye kunstformene. Arbeid med nye format åpner for nye kunstneriske muligheter, innsikter og arbeidsmåter som også er relevant og anvendbare i lineær film.

Fra stipendiatprogram til ph.d.

Høyere utdanning i Norge er generelt organisert på tre nivåer: bachelor, master og ph.d. Den norske filmskolen har utdanninger på bachelor og master, og har siden 2003 tilbudt utdanning på 3. nivå gjennom det nasjonale stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid, med vekt på kunstneriske prosesser, resultat og refleksjoner. Programmet har vært vellykket, og i 2018 besluttet Kunnskapsdepartementet å formalisere graden ved å opprette "ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid". Fire institusjoner har allerede opprettet egne ph.d.-program: Norges musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen og NTNU.

I omleggingen møter Den norske filmskolen noen utfordringer. Det er krav til at et doktorgradsprogram tar opp og uteksaminerer minst fem stipendiater hvert år. Filmskolen er ikke stor nok til å møte dette såkalte "mengdekravet". Samtidig er det Filmskolen og Høgskolen i Innlandet sitt nasjonale ansvar å sikre at filmfeltet får samme utdanningsmuligheter som øvrige kunstfelt. Kunnskapsdepartementet har innvilget dispensasjon fra mengdekravet i en periode frem til 2025, og dette har muliggjort søknaden som nå er sendt. Vi håper at NOKUT behandler og innvilger søknaden i løpet av våren 2021, slik at vi kan opprette det nye programmet kommende høst. Dette vil sikre kontinuitet og videreføring av stipendiatsatsingen ved Filmskolen.

Frem til nå er fire stipendiater uteksaminert fra Filmskolen. CEFIMA har bidratt til styrking av stipendiatsatsingen, og det er i dag syv stipendiater ved Filmskolen, og ytterligere to som begynner til våren. Som ledd i satsingen har Filmskolen nylig tilsatt Trond Lossius som professor og ph.d.-leder, og Linda Tangen Bjørge som ph.d.-koordinator.

På lengre sikt er målet å etablere et fellesprogram med andre institusjoner. Det er dialog med kunst- og musikkutdanningene ved Universitetet i Tromsø og med Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold om dette. Sammen kan vi innfri mengdekravet og dermed sikre en varig ordning for kunstnerisk ph.d.-utdanning innen film.

Infomøte om ph.d. stillinger 12. desember

12. desember kl 19 på Kunstnernes Hus i Oslo blir det informasjonsmøte om søknadsprosessen og de syv ph.d. stillingene som er lyst ut innenfor ph.d. programmet "kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer"

HINNS Utdanningskvalitetspris til filmskolens satsning på virtuell produksjon

VIPROS-prosjektet ledet av Troels Linde tildeles HINNs utdanningskvalitetspris 2022. Prosjektet får ros for å være nyskapende, relevant for arbeidslivet og koble forskning, kunstnerisk utviklingsarbeid og utdanning på en god måte.

Masteralumni med kinopremiere på "Swamp Lion"

Møt Regissør Torben Bech, produsent Magnus Kristiansen og komponist Alan Gutierrez Frausto som startet sitt kreative samarbeid på filmskolens første masterkull. 10. november kommer de til filmskolen for å snakke om prosessen bak filmen "Swamp Lion" som har kinopremiere 11. november

Håkon Sunniva Collage

Kull 12-alumni får NEO-stipend til spillefilmdebut

Manusforfatter Sunniva Kviteberg og regissør Håkon Anton Olavsen får tildelt 100,000 i Neo idéutviklingsstipend fra NFI til spillefilmen Titanic Club, en romantisk dramakomedie hvor de utforsker tematikken fra sin felles eksamensfilm videre.

Phd stillinger

Vi lyser ut syv nye stipendiatstillinger

Den norske filmskolen og AMEK, Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi ved Høgskolen i Innlandet kommer høsten 2022 til å lyse ut syv nye stipendiatstillinger knyttet til ph.d. programmet “ph.d i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer”

Å PEN DAG FB lyd pd prod copy 2

Åpen dag på zoom: Bli kjent med lyd, produsent og produksjonsdesign

Er du nysgjerrig på hvilken av filmskolens linjer som passer best for deg? 17. november kan du bli bedre kjent med faglærerne og tidligere studenter på linjene LYD, PRODUSENT og PRODUKSJONSDESIGN.