Ph D Hoved

Foto: Kjell Vassdal // (fra Nadja Lipsycs stipendiatprosjekt 'Lone Wolves Stick Together')

Tekst: Trond Lossius

Filmskolen søker om ph.d.-program

Ønsker å etablere ph.d. i film og beslektede audiovisuelle kunstformer

På vegne av Den norske filmskolen har Høgskolen i Innlandet i januar 2021 søkt NOKUT om akkreditering av "ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer". Programmet vil erstatte det nåværende stipendiatprogrammet og sikre at Filmskolen også i fremtiden kan tilby utdanning på doktorgradsnivå.

Programmet dekker arbeid innen og i forlengelsen av filmtradisjonen. Sammenhengen mellom film og beslektede audiovisuelle kunstformer er dynamisk med påvirkning begge veier. Arbeid med nye teknologier, format og medier, også for nye plattformer, er basert på og videreutvikler fagkompetanser og diskurser fra film. Samtidig påvirkes filmspråket av nyskaping innen disse nye kunstformene. Arbeid med nye format åpner for nye kunstneriske muligheter, innsikter og arbeidsmåter som også er relevant og anvendbare i lineær film.

Fra stipendiatprogram til ph.d.

Høyere utdanning i Norge er generelt organisert på tre nivåer: bachelor, master og ph.d. Den norske filmskolen har utdanninger på bachelor og master, og har siden 2003 tilbudt utdanning på 3. nivå gjennom det nasjonale stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid, med vekt på kunstneriske prosesser, resultat og refleksjoner. Programmet har vært vellykket, og i 2018 besluttet Kunnskapsdepartementet å formalisere graden ved å opprette "ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid". Fire institusjoner har allerede opprettet egne ph.d.-program: Norges musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen og NTNU.

I omleggingen møter Den norske filmskolen noen utfordringer. Det er krav til at et doktorgradsprogram tar opp og uteksaminerer minst fem stipendiater hvert år. Filmskolen er ikke stor nok til å møte dette såkalte "mengdekravet". Samtidig er det Filmskolen og Høgskolen i Innlandet sitt nasjonale ansvar å sikre at filmfeltet får samme utdanningsmuligheter som øvrige kunstfelt. Kunnskapsdepartementet har innvilget dispensasjon fra mengdekravet i en periode frem til 2025, og dette har muliggjort søknaden som nå er sendt. Vi håper at NOKUT behandler og innvilger søknaden i løpet av våren 2021, slik at vi kan opprette det nye programmet kommende høst. Dette vil sikre kontinuitet og videreføring av stipendiatsatsingen ved Filmskolen.

Frem til nå er fire stipendiater uteksaminert fra Filmskolen. CEFIMA har bidratt til styrking av stipendiatsatsingen, og det er i dag syv stipendiater ved Filmskolen, og ytterligere to som begynner til våren. Som ledd i satsingen har Filmskolen nylig tilsatt Trond Lossius som professor og ph.d.-leder, og Linda Tangen Bjørge som ph.d.-koordinator.

På lengre sikt er målet å etablere et fellesprogram med andre institusjoner. Det er dialog med kunst- og musikkutdanningene ved Universitetet i Tromsø og med Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold om dette. Sammen kan vi innfri mengdekravet og dermed sikre en varig ordning for kunstnerisk ph.d.-utdanning innen film.

KINTSUGI Jonina G Gudbjartsdottir

Utstillingsåpning på master: KINTSUGI

Den 10. juni kl 18 er det åpning av utstillingen KINTSUGI til masterstudent og fotograf Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir i filmskolens lokaler på Myrens Verksted i Oslo. Utstillingen er åpen fra 10 - 20. juni 2022.

DSC4108 v1 s h Jack Kjell Vassdal

Minneord - Jack van Domburg

Produksjonsdesigner Jack van Domburg har gått bort. Han var tilknyttet Den norske filmskolen i en årrekke og vil bli savnet av alle kollegaer. Kjell Vassdal har skrevet minneord.

TROLLBUNDEN Fantasyprosjekt

Kull 12s produksjonsdesign- og fotostudenter med utstilling 28. juni

Etter innspillingen av eksamensfilmene jobber produksjonsdesign- og fotostudentene med egne personlige prosjekter som blir utstilt i studio på Lillehammer 28. juni.

Kull 12 6 filmer

Kull 12s eksamensfilmer vises på Lillehammer 29. juni

Kull 12 viser sine eksamensfilmer for venner og familie den 29. juni på Lillehammer Kino. Bransjevisningen blir i Oslo 14. september. Her får du se seks filmer som viser bredden og talentet til årets avgangskull og bli kjent med norsk filmbransjes nye stemmer.

Gruppbild Master3 Foto Rasmus Eriksson

Masterkull 3 presenterer sine prosjekter på Vega 15. juni

Kom og hør hvordan produsentstudentene Andrea Backstrom og Benedicte Westbye fikk 1,6 millioner visninger på TikTok for sin serie og få innblikk i prosjekter som spenner fra virtuell produksjon til manuspitch, utstilling, dokumentar og fiksjonsfilmprosjekter.

Processed 6359481a 63d2 477b b2ec f91cab43a25a gcc U1 YWO

Orkan i studio! Kull 13s workshop med virtuelle og reelle kulisser

Kull 13s foto- og produksjonsdesignstudenter forvandlet studio på Lillehammer til "New Orleans post-Katarina". I samarbeid med filmskolens VIPROS-prosjekt involverte workshopen også studenter fra VIPROS-partner CADA (Copenhagen Academy of Digital Arts) som designet virtuelle eksteriører fra New Orleans.