Thomas Moldestad crop

Foto: [Avbildet]: Thomas Moldestad - Manuslinjen - kull 2

Tekst: Marius Vibe

Opptak 2021 – mini Q&A: Thomas Moldestad

I forbindelse med opptak til BFA 2021 har vi spurt en håndfull av våre tidligere studenter om både tiden på Filmskolen og karrieren etterpå.
Denne gangen har vi snakket med manusforfatter Thomas Moldestad

Q: Hva har du jobbet med i filmbransjen siden du ble uteksaminert, og hvilket prosjekt – eller prosjekter – er du i gang med nå?

A: Jeg har levd av å jobbe som manusforfatter i Oslo siden jeg gikk ut av filmskolen i 2002. De første årene gikk ganske tregt, med mange prosjekter som ikke ble noe av. Så fikk to spillefilmer grønt lys omtrent samtidig og jeg hadde premiérer med to ukers mellomrom høsten 2006. Den ene ble en stor suksess og den andre fikk kritikerslakt og middelmådige besøkstall, en kombinasjon som var oppmuntrende nok til at jeg holdt det gående uten å miste bakkekontakten. Til nå har jeg vært forfatter/medforfatter på ti kinofilmer og tre dramaserier, i tillegg til å ha skrevet på dusinvis av urealiserte prosjekter. I disse dager avventer jeg produksjonsbeslutning på noen skrekkfilmer, og jeg utvikler flere ambisiøse serieprosjekter parallelt, i håp om å få gjennomført minst ett av dem

Q: Hva var det som fikk deg til å søke på Filmskolen?

A: Jeg hadde faktisk ikke hørt om Den norske filmskolen før jeg havnet i Lillehammer for å studere filmvitenskap grunnfag, et rent teoretisk studium. Dette var tredje året mitt som akademisk nomade uten noen plan for fremtiden utover en vag idé om at jeg hadde lyst til å skrive, og at jeg elsket film. Så da jeg innså at det fantes en treårig utdanning for å bli manusforfatter i byen jeg nettopp hadde flyttet til, var det verdens største selvfølgelighet å søke. Så kom jeg inn, og derfra var kursen lagt.

Q: Hva var det viktigste du tok med deg fra undervisningen du fikk på Lillehammer?

A: En grunnleggende dramaturgisk/filmatisk kompetanse, selvfølgelig, men jeg hadde også lært viktigheten av å være villig til å skrive om, forkaste egen idéer og tåle negative tilbakemeldinger uten å miste motet. Det største hinderet på veien til kompetanse er vårt eget ego som lyger om hvor bra vi er og hvor geniale idéer vi har uansett hva andre sier. Evnen til å gjennomskue dette selvbedraget og legge inn den nødvendige innsatsen for å bli bedre, er helt essensiell. De tre årene på filmskolen la grunnlaget jeg trengte for denne prosessen, som aldri slutter.

Og så er det kontaktene man knyter underveis. Jeg var heldig nok til å havne på et kull med spesielt mange talentfulle og hyggelige mennesker, og livet mitt siden den gang - både sosialt og profesjonelt - ville vært utenkelig uten det nettverket som formet seg i Lillehammer.

Q: Hvorfor bør kommende filmskapere søke seg inn på Filmskolen?

A: På filmskolen vil studenter få en tilgang på kompetanse, utstyr, samarbeidspartnere og oppmuntring som de ikke vil få noen andre steder uten å reise til utlandet og/eller punge ut en liten formue, og selv da kan det godt være de ikke får samme nivået av utdanning. Jeg kan vanskelig se for meg at noen har noe å tape på det, og det gir et bedre springbrett for en karriere som filmkunstner i Norge enn noe annet jeg kan komme på.

Opptak BFA 2021 03

Vil du også bli manusforfatter?
Opptaket har startet. >>> SØK HER <<<

Opptak BFA 2021 03

Vil du også bli manusforfatter?
Opptaket har startet. >>> SØK HER <<<

7375 C0 C3 CD5 B4 CEB9702 D3 FC97 C77277

Kull 12s produksjonsdesign- og fotostudenter med utstilling 20. juni

Etter innspillingen av eksamensfilmene jobber produksjonsdesign- og fotostudentene med egne personlige prosjekter som blir utstilt i studio på Lillehammer fra 20 - 30. juni. Frederik Skrattings prosjekt "Den Fremmede" kombinerer oljemaleri, scenografi i studio og VR.

1 I8 A0932

Bransjevisning av kull 12s eksamensfilmer i Oslo 27. august

Kull 12s bransjevisning av årets eksamensfilmer blir i Oslo 27. august. Her får du se seks filmer som viser talentet til årets avgangskull og bli kjent med norsk filmbransjes nye stemmer. Etterpå blir det fest på Myrens! Hold av datoen! Eksamensfilmene vises også for venner og familie den 29. juni på Lillehammer

Gruppbild Master3 Foto Rasmus Eriksson

Masterkull 3 presenterer sine prosjekter på Vega 15. juni

Kom og hør hvordan produsentstudentene Andrea Backstrom og Benedicte Westbye fikk 1,6 millioner visninger på TikTok for sin serie og få innblikk i prosjekter som spenner fra virtuell produksjon til manuspitch, utstilling, dokumentar og fiksjonsfilmprosjekter.

Processed 6359481a 63d2 477b b2ec f91cab43a25a gcc U1 YWO

Orkan i studio! Kull 13s workshop med virtuelle og reelle kulisser

Kull 13s foto- og produksjonsdesignstudenter forvandlet studio på Lillehammer til "New Orleans post-Katarina". I samarbeid med filmskolens VIPROS-prosjekt involverte workshopen også studenter fra VIPROS-partner CADA (Copenhagen Academy of Digital Arts) som designet virtuelle eksteriører fra New Orleans.

2022 03 17 12 59 38

Filmskolen vil nå nye regitalenter gjennom sommerworkshop med Hisham Zaman

I juni og august leder Hisham Zaman en filmworkshop for unge regitalenter med ambisjon om å utdanne seg videre innen film. Workshopen holdes i filmskolens lokaler på Myrens Verksted i Oslo og er åpen for alle mellom 18-30 år, men søkere med minoritetsbakgrunn vil prioriteres.

Logo lim 600

LIM - Less Is More: Pre-writing workshop June 19-24

There are methods to develop your creativity, generate initial ideas for stories and test them to be sure they are worth to develop in a feature length film. This pre-writing workshop organized by The Norwegian Film School and NFI will help you to strengthen your ideas through theory and very concrete practical exercises