She Pack Promoshot

She-Pack inntok Berlin Tekst: Erik Ivar Sæther

Kortfilmen She-Pack, en av fjorårets eksamensfilmer fra Den norske filmskolen, fikk sin internasjonale premiere på selveste Berlinale i februar i år. Vi tok en prat regissør Fanny Ovesen om å vise film på en av verdens største filmfestivaler.

Fanny Medium

Fanny Ovesen

Registudent kull 10 (2015-2018)

Siden She-Pack ble ferdigstilt før sommeren til uteksamineringen av kull 10, har filmen hatt en flott festivalreise i inn- og utland. I likhet med flere av fjorårets eksamensfilmer er filmen blitt tatt godt i mot av både publikum, festivaljuryer og kritikere. Deltakelsen på Berlinale var nok en fjær i hatten for teamet bak She-Pack, inkludert regissør Fanny Ovesen. Hun forteller om da hun fikk den utrolige beskjeden:

- Jeg satt på bussen med lyddesigner Anna Nilsson da jeg leste e-posten. Jeg skrev med én gang til teamet fra filmskolen at vi får "internasjonal premiere på fuckings Berlinale" og at det er "hemmelig". Deretter ringte vi produsent Lotte Sandbu på høyttaler og jublet hemningsløst.

She-Pack ble vist i programmet Kplus, som ifølge Berlinalen selv samler ”filmer som tar unge mennesker på alvor i sine fortellinger og i sitt filmspråk”. Programmet er en del av Berlinalens ”Generation”-seksjon med filmer for barn og unge, og Kplus retter seg mot barn opp til 14 år.

- Vi fikk mange morsomme reaksjoner fra barna etter visningene! Barna spurte meg blant annet "hvorfor har du laget en så pervers film?" og "hvorfor fremstiller du barn så destruktive?" Det hele var veldig morsomt. Da vi laget filmen, rettet vi den ikke egentlig mot barn, men heller mot en målgruppe av voksne og unge voksne. Imidlertid tror jeg at barna rives med av filmens dramatiske og emosjonelle motor, mens voksne forhåpentligvis kan få noe intellektuelt og politisk ut av den.

Hvilke reaksjoner har du så fått fra voksne publikummere? - Det virker som mange opplever uforutsigbarhet og ubehag, fordi jentenes unge alder får en til å pendle mellom å oppleve dem som uskyldige og skremmende. Vi har forsøkt å unngå moralisering til slutt, og jeg tror det gjør at publikum ofte deles i to grupper: Én som tolker filmen som en ren ”Fluenes herre”-fortelling og én som mener det handler om frigjøring. Jeg får følelsen av at kvinner i enda større grad enn menn lener seg mot det siste, kanskje fordi mange kjenner igjen seg i karakterene og har savnet å se jenter i slike roller på film.

Hvor går reisen for filmen videre? Den skal vises på Aspen Shortsfest nå i april, før turen går videre til en stor europeisk filmfestival jeg ikke kan røpe ennå. I tillegg skal den vises på to barnefilmfestivaler, så det er fett! Jeg tror Berlinale var et godt startpunkt som ga filmen god oppmerksomhet før en internasjonal festivalrunde. Det er flere festivaler som har bedt om en screener bare fordi de så den i programmet, så det lover godt. Jeg har også søkt med filmen til Den kulturelle skolesekken, og håper å få muligheten til å reise rundt i Norge og bruke den som grunnlag for diskusjon med skolebarn.

Eksamensfilmens suksess på festivaler har bidratt til å gi Fanny en kjempestart på karrieren som regissør. Under et år etter avsluttet skolegang ved Den norske filmskolen er hun i gang med sitt drømmeprosjekt.

- Jeg skriver for tiden på min første spillefilm. Den produseres av B-Reel Films i Stockholm, og vi sikter mot premiere i 2021. Filmen er en road movie gjennom Europa som foregår i et couch surfing-miljø og er basert på noe jeg opplevde da jeg backpacket som 19-åring. Etter Berlinalen dro jeg og couch surfet fra Berlin via Warszawa til Praha, strekningen hvor filmen utspiller seg, for å se etter miljøer og møte rare folk som kunne inspirere meg til å skrive. Ganske bra researchtur!

She-Pack og andre eksamensfilmer fra Den norske filmskolen kan nå ses i sin helhet i NRKs nettspiller.

Artikkel publisert kl. 08:39 den 21.03.2019

Fanny Medium

Fanny Ovesen

Registudent kull 10 (2015-2018)

Håkon Sunniva FB

Møt prisbelønte filmskapere fra kull 12 på veien fra kort- til spillefilm

28. september kan du møte regissør Håkon Anton Olavsen og manusforfatter Sunniva Kviteberg fra kull 12 som startet sitt kreative samarbeid med eksamensfilmen "Superdupermegagigasingel" og nå utvikler prosjektet videre som spillefilmen "Titanic Club".

Feiring 25 år8

Filmskolen feirer 25-år på Lillehammer 29.-30. november

I høst er det 25 år siden filmskolen åpnet dørene og kull 1 startet på Lillehammer! Vi feirer med fest og to dager med faglige diskusjoner rundt filmutdanning og talentutvikling, dagens filmlandskap og norsk films fremtid. Hold av datoene 29.-30. november og følg med på våre nettsider for programslipp!

Nordic talents special mention prize outside

Studenter fra Filmskolen vant pris under Nordic Talents

Filmskolens avgangsstudenter på bachelor Sunniva Kviteberg og Håkon Olav Antonsen vant pris under Nordic Talents pitchekonkurranse i København.

KLASSEBILDE MASTER web

Lykke til videre masterkull 3!

Den 15. juni sa vi farvel og på gjensyn til filmskolens tredje masterkull. Legg merke til denne gjengen - vi forventer å få høre mer fra dem fremover!

V1 0003 Kull4 Waad

Waad Amer fra kull 12 er fersk masterstudent i visuell design

Waad Amer gikk rett fra produksjonsdesignlinjen på bachelorprogrammet (kull 12) til visuell design på masterprogrammet (kull 4).

SIRI 1talerifokus1 1605

Produksjonsdesigner Siri Langdalen ansatt i fast stilling

Professor Siri Langdalen går som den første faglig ansatte inn i en fast stilling på filmskolen etter endt åremål. Hun er fagansvarlig for visuell design på master og er også involvert i bachelorprogrammet.