Camera Vr2 2

Visning av dokumentarfilmen In Touch og VR-installasjonen The Road to Excellence Foto: Rafal Hanzl

Rafal Hanzl presenterer sine arbeider som «creative technologist» gjennom det nasjonale Stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid. Arbeidet han skal disputere på om litt er «Ways of expression: the impact of VFX technology on modern storytelling in film and interactive media production».

The rapid development and adoption of digital technology expanded horizons of creativity and opened new artistic frontiers. The broad array of options can potentially have a negative effect, however, as artists can become overwhelmed by the means of expression enabled by new methods they could never have imagined were possible.

Visual communication assists storytelling and should be used precisely to emphasize the desired features of a story. In filmmaking, visual effects (VFX) should serve as a creative instrument to strengthen the story and artistic vision and communicate the desired idea to the audience. Using VFX in planning and developing the implementation of artistic ideas can play a key role in contemporary art as well. This challenge of visual communication is all the more noticeable in an emerging medium of virtual reality. I argue that VFX tools facilitates solving artistic problems in the majority of creative activities.

My project investigates the creative and artistic potential of the tools of digital manipulation. The research focuses on two key artistic creations: a feature documentary “In touch” and a virtual reality installation for the Lodz Philharmonic “The Road to Excellence”. Through artistic experiments performed in these two projects, I develop innovative creative methods for a new creative profession in the film and interactive media industry: a creative technologist. My aim was to explore how this new artistic collaborator contributes to the visual universe of the artistic creation.

7375 C0 C3 CD5 B4 CEB9702 D3 FC97 C77277

Kull 12s produksjonsdesign- og fotostudenter med utstilling 20. juni

Etter innspillingen av eksamensfilmene jobber produksjonsdesign- og fotostudentene med egne personlige prosjekter som blir utstilt i studio på Lillehammer fra 20 - 30. juni. Frederik Skrattings prosjekt "Den Fremmede" kombinerer oljemaleri, scenografi i studio og VR.

1 I8 A0932

Bransjevisning av kull 12s eksamensfilmer i Oslo 27. august

Kull 12s bransjevisning av årets eksamensfilmer blir i Oslo 27. august. Her får du se seks filmer som viser talentet til årets avgangskull og bli kjent med norsk filmbransjes nye stemmer. Etterpå blir det fest på Myrens! Hold av datoen! Eksamensfilmene vises også for venner og familie den 29. juni på Lillehammer

Gruppbild Master3 Foto Rasmus Eriksson

Masterkull 3 presenterer sine prosjekter på Vega 15. juni

Kom og hør hvordan produsentstudentene Andrea Backstrom og Benedicte Westbye fikk 1,6 millioner visninger på TikTok for sin serie og få innblikk i prosjekter som spenner fra virtuell produksjon til manuspitch, utstilling, dokumentar og fiksjonsfilmprosjekter.

Processed 6359481a 63d2 477b b2ec f91cab43a25a gcc U1 YWO

Orkan i studio! Kull 13s workshop med virtuelle og reelle kulisser

Kull 13s foto- og produksjonsdesignstudenter forvandlet studio på Lillehammer til "New Orleans post-Katarina". I samarbeid med filmskolens VIPROS-prosjekt involverte workshopen også studenter fra VIPROS-partner CADA (Copenhagen Academy of Digital Arts) som designet virtuelle eksteriører fra New Orleans.

2022 03 17 12 59 38

Filmskolen vil nå nye regitalenter gjennom sommerworkshop med Hisham Zaman

I juni og august leder Hisham Zaman en filmworkshop for unge regitalenter med ambisjon om å utdanne seg videre innen film. Workshopen holdes i filmskolens lokaler på Myrens Verksted i Oslo og er åpen for alle mellom 18-30 år, men søkere med minoritetsbakgrunn vil prioriteres.

Logo lim 600

LIM - Less Is More: Pre-writing workshop June 19-24

There are methods to develop your creativity, generate initial ideas for stories and test them to be sure they are worth to develop in a feature length film. This pre-writing workshop organized by The Norwegian Film School and NFI will help you to strengthen your ideas through theory and very concrete practical exercises