Dsc02386

Foto: Jan Bastian Marthinsen

Tekst: Erik Ivar Sæther

Storfint besøk

Da den fire ganger Oscar-nominerte filmfotografen Bruno Delbonnel, som er mest kjent for filmer som "Den fabelaktige Amélie fra Montmartre", "Inside Llewyn Davis" og "Harry Potter og Halvblodsprinsen" gjestet Den norske filmskolen, var det ikke helt uten ærefrykt fra studentenes side.

Det var knyttet store forventninger til besøket, og det med god grunn. Bruno Delbonnel er en av verdens mest ettertraktede filmfotografer, spesielt kjent for sin stiliserte fargepalett hvor bildene får et helt spesielt gul -og grønntoneskjær. Scenografistudent Hallvard Hellem var blant dem som gledet seg til besøket:

- Jeg gledet meg veldig til å høre om hvordan en så profilert fotograf jobber med en produksjonsdesigner, samt lære hvordan vi kan få best mulig samarbeid med våre egne fotografer. Opplegget hans ville dessuten være en fin intro til farge-workshopen som scenografi og foto skal ha senere denne våren.

Delbonnel har fotografert filmer som "Across the Universe", "Big Eyes" og "Faust", men er kanskje mest kjent for "Den fabelaktige Amélie fra Montmartre", en film han forøvrig er gått lei av å snakke om. Han er desto mer interessert i å diskutere filmfotofaget, noe studentene dro nytte av.

På workshopens første dag fokuserte Delbonnel på hvordan fotografer og scenografer bør samarbeide om det visuelle uttrykket, og han ville øke bevisstheten rundt hvordan ulikt lys påvirker hvordan farger blir seende ut i scenografien. Han fortalte om hvordan han bruker musikk og abstrakt kunst som inspirasjonskilder i sitt arbeid framfor å se på stillbilder fra andre filmer. Han nevnte imidlertid et knippe filmer som hadde inspirert ham gjennom årene: "Rashomon", "Harakiri", "The Music Room", "Persona" og alt av Tarkovskij.

Neste dag jobbet studentene med lyssetting og scenografi i studio under veiledning av Delbonnel. Fotografene lyssatte selv med innspill fra den franske mesteren. Besøket ble avsluttet med en åpen masterclass og Q&A på Filmens hus i Oslo. Fotostudent Jan Bastian Marthinsen var svært fornøyd med workshopen:

- Dette var en ekstremt inspirerende kick-start på det nye året. Jeg fikk umiddelbart lyst til å gå ut og filme, teste og lære mer. Opplevelsen har gitt meg en større nysgjerrighet for faget.

Delbonnel er utdannet filosof og hadde mange interessante refleksjoner rundt film, og han rådet studentene til å stole på egne instinkter og kulturelle inntrykk, leke med form og dyrke en personlig stil.

Bruno Delbonnel er for tiden aktuell på kino med «Darkest Hour», et biografisk krigsdrama om Winston Churchill. Delbonnels fotoarbeid på filmen har gitt ham hans femte Oscar-nominasjon, og kanskje er det den filosoferende franskmannen som mottar gullstatuetten i år.

Dsc02420

Bruno Delbonnel inne i dekken studentene hadde forberedt før han kom på besøk.

Dsc02420

Bruno Delbonnel inne i dekken studentene hadde forberedt før han kom på besøk.

7375 C0 C3 CD5 B4 CEB9702 D3 FC97 C77277

Kull 12s produksjonsdesign- og fotostudenter med utstilling 20. juni

Etter innspillingen av eksamensfilmene jobber produksjonsdesign- og fotostudentene med egne personlige prosjekter som blir utstilt i studio på Lillehammer fra 20 - 30. juni. Frederik Skrattings prosjekt "Den Fremmede" kombinerer oljemaleri, scenografi i studio og VR.

1 I8 A0932

Bransjevisning av kull 12s eksamensfilmer i Oslo 27. august

Kull 12s bransjevisning av årets eksamensfilmer blir i Oslo 27. august. Her får du se seks filmer som viser talentet til årets avgangskull og bli kjent med norsk filmbransjes nye stemmer. Etterpå blir det fest på Myrens! Hold av datoen! Eksamensfilmene vises også for venner og familie den 29. juni på Lillehammer

Gruppbild Master3 Foto Rasmus Eriksson

Masterkull 3 presenterer sine prosjekter på Vega 15. juni

Kom og hør hvordan produsentstudentene Andrea Backstrom og Benedicte Westbye fikk 1,6 millioner visninger på TikTok for sin serie og få innblikk i prosjekter som spenner fra virtuell produksjon til manuspitch, utstilling, dokumentar og fiksjonsfilmprosjekter.

Processed 6359481a 63d2 477b b2ec f91cab43a25a gcc U1 YWO

Orkan i studio! Kull 13s workshop med virtuelle og reelle kulisser

Kull 13s foto- og produksjonsdesignstudenter forvandlet studio på Lillehammer til "New Orleans post-Katarina". I samarbeid med filmskolens VIPROS-prosjekt involverte workshopen også studenter fra VIPROS-partner CADA (Copenhagen Academy of Digital Arts) som designet virtuelle eksteriører fra New Orleans.

2022 03 17 12 59 38

Filmskolen vil nå nye regitalenter gjennom sommerworkshop med Hisham Zaman

I juni og august leder Hisham Zaman en filmworkshop for unge regitalenter med ambisjon om å utdanne seg videre innen film. Workshopen holdes i filmskolens lokaler på Myrens Verksted i Oslo og er åpen for alle mellom 18-30 år, men søkere med minoritetsbakgrunn vil prioriteres.

Logo lim 600

LIM - Less Is More: Pre-writing workshop June 19-24

There are methods to develop your creativity, generate initial ideas for stories and test them to be sure they are worth to develop in a feature length film. This pre-writing workshop organized by The Norwegian Film School and NFI will help you to strengthen your ideas through theory and very concrete practical exercises