Gøteborg Kull 11

Foto: DNF

Tekst: Erik Ivar Sæther og Nora Nivedita Tvedt

Den norske filmskolens studenter gjestet filmfestivalen i Gøteborg

Göteborg Filmfestival er Nordens største i sitt slag, og hele 450 filmer blir vist over elleve dager. Visningene tiltrekker seg 160.000 publikummere. Hovedprisen, Dragon Award for beste nordiske film, er verdens største filmpris i form av premiepenger: 1 million svenske kroner. På listen over tidligere vinnere finner vi Hisham Zaman (2013, 2014), som er Den norske filmskolens nåværende hovedlærer i regi.

Hisham

Hisham Zaman mottok Dragon Award hele to ganger for filmene "Før snøen faller" og "Brev til kongen".

Festivalbesøket var også et kick-off for penneprøve 4 (PP4), som kull 11 nå er i gang med. Førstetriangel (regi, manus og produsent) innledet idéfasen på togturen til Göteborg og videre under besøket. I løpet av de fire dagene på festivalen deltok studentene og lærere på faglige seminarer og så rykende ferske filmer i byens mange kinosaler. Jeppe Wowk, produsent i kull 11 forteller:

-Denne turen var en ypperlig anledning til å knytte oss tettere sammen som gruppe. Det var veldig fint å kombinere idéarbeid til PP4 med å få nye opplevelser sammen. Det var interessant å sammenlikne strukturen på ulike filmskoler og superinspirende å se helt nye filmer, samt overvære Q&A med regissører.

Studentene ble også kjent med andre filmstudenter under festivalen. Den norske filmskolen er medlem i NORDICIL, et nettverk for filmskoler i Norden. Målet er å utveksle erfaringer knyttet til filmutdanning, og under festivalen ble det avholdt et møte mellom studentene fra fire nordiske filmskoler: Den norske filmskolen, ELO Aalto, Akademin Valand og Nordland kunst- og filmfagskole. Skolene viste filmer og presenterte sitt arbeid, etterfulgt av mingling og knytting av kontakter.

Flere studentfilmer til festivalen

Vi konstaterer med glede at tre filmer i festivalens kortfilmprogram var tilknyttet Den norske filmskolen. Den første filmen, «Suksess», regi: Ernst de Geer og manus: Mads Stegger, er et prosjekt av nåværende studenter i kull 10 og ble spilt inn i sommerferien i fjor med 13 filmskolestudenter i staben. Renée Mlodyszewski var en av filmens to produsenter:

- Det å få lage en film utenfor skolen er både kreativt frigjørende og spennende etter som man kan teste ut nye samarbeid. Det er i tillegg godt å produsere en hel film som kan få møte et publikum. Det var veldig hyggelig at filmen fikk sin premiere på GIFF!

Renee

Renée Mlodyszewski, produsent kull 10

Kortdokumentaren "Tomma burar" følger en gruppe dyreaktivister og er regissert av Teresia Fant, som for tiden går på dokumentarregi.

- Da jeg fikk meldingen om at filmen var valgt ut i det svenske programmet på lørdag og søndag, var det veldig stort for meg. Jeg trodde ikke filmen hadde noe festivalliv. Så det er stort at dyrene”har ordet” i 36 minutter på en festival, på den måten når budskapet ut til flere.

Teresia håper filmen vil skape mer diskusjoner rundt måten vi behandler dyr på, og at vi også kan få et nytt perspektiv på dyreaktivister.

Den siste filmen, "Kill the Rich", er skrevet og regissert av Alexander Turpin, som ble uteksaminert med kull 9 i 2016.

Gris

Fra filmen "Tomma burar".

Hisham

Renee

Renée Mlodyszewski, produsent kull 10

Gris

Fra filmen "Tomma burar".

Etter lørdag pris i Cannes Olivier Vigerie Juliette Osdoit Maeva Benaiche

Prisdryss i Cannes til tidligere studenter ved filmskolen

Tidligere masterstudent Liv Mari Ulla Mortensen vant prisen for beste kortformatserie for "Etter lørdag" i Cannes med et team fylt med filmskolealumni. BFA-alumni og serieskaper Izer Aliu vant to priser for NRK-serien "Jordbrukerne".

Cecilie Levy

Stipendiat Cecile Levys VR-prosjekt til IDFA DocLab Forum

Stipendiat og manusforfatter Cecilie Levy er blitt tatt ut til IDFA DocLab Forum med VR-prosjektet "Finding Frida". Prosjektet blir produsert av Bjørn-Morten Nerland for Stargate Media og er støttet av Filmskolens Center of Excellence CEFIMA.

Ar cafe presentation slide 02 M Vtransparent

Artistic Research Café - Oct 25th 2021: VIPROS

Challenges and opportunities of Virtual Production: Troels Linde shares key lessons learned in the VIPROS project. On site + Online event: Monday, Oct 25 --- 2:00 PM

Liv Mari Mortensen Fotocredit Hanne Lovise Skartveit

“På masterstudiet fikk jeg tid til å utforske filmspråket og dykke inn i egen stemme”

Liv Mari Ulla Mortensen gikk ut av Filmskolens master i seriell fortelling sommeren 2020. Et år senere debuterte hun som serieskaper med “Etter lørdag”. Nå er serien tatt ut til den prestisjefylte internasjonale tv-seriefestivalen i Cannes. Serieskaperen og regissøren forteller her om den kreative prosessen og hvordan hun begynte å utforske seriens visuelle uttrykk mens hun gikk på masterstudiet.

Thumbnail Uli Hanish photo by Anne Lena Michels

Åpen Masterclass: Produksjonsdesigner Uli Hanisch fra Babylon Berlin

Produksjonsdesigner Uli Hanisch gjester Filmskolen i forbindelse med Seriedagene i Oslo. Fredag 1. oktober kl 13 kommer han til Filmskolen på Myrens Verksted for snakke om den populære neo-noir serien Babylon Berlin.

Produsentkurs

Nytt kurs for produsenter

Kurs for produsenter med fokus på forvaltning av immaterielle rettigheter (IP) i audiovisuelle medier.