Foto og tekst: Trude Lindland

Åpning av nytt senter

I november 2016 fikk Den norske filmskolen (DNF) tildelt midler fra NOKUT til utviklingen av et nytt senter, Center for Excellence in Film and Interactive Media Arts (CEFIMA). I dag var det storstilt åpning av senteret.

Etter åpningstaler fra rektor ved HINN, Kathrine Skretting, og Dekan ved DNF, Karin Julsrud, introduserte leder for CEFIMA, Fredrik Graver, hovedtaler Jannicke Mikkelsen.

Jannicke Mikkelsen

Jannicke Mikkelsen(FNF) holdt foredrag om sitt virke som VR-regissør og filmfotograf.

Mikkelsen, FNF (Foreningen Norske Filmfotografer), er en prisvinnende VR- filmregissør og filmfotograf med base i London. Hun er internasjonalt kjent for sitt samarbeide med den nårværende vokalisten i bandet Queen, Adam Lambert, og deres prisvinnende Virtual Reality film "VR The Champions". Filmen er den første i sitt slag - et liveopptak filmet i 360 graders 3D.  Mikkelsen omtales av bransjen som « One of Norway’s most influential women in tech of 2017”

Jannicke Mikkelsen holdt et underholdene og spennende innlegg hvor hun fortalte om sitt arbeid og veien dit hvor hun er i dag. Hun hadde dette å si om DNF og CEFIMA;

- Jeg synes det er kjempespennende at DNF satser på VR, det er spenstig gjort av skolen. Jeg tror at VR utvikler seg. Vi får hologram, AR (augmented reality) og MR (mix reality) for å nevne noe. Alt dette kommer til å spille en stor rolle i livene våre fremover.Vi kommer til å bruke det kan bruke det i dagligdagse ting og i spillutviklingen, men jeg tror ikke det er så mange personer som har klart å bruke det som et narrativt fortellerelement, og det er der vi trenger kunnskap og kunstnerne til å jobbe med de nye materialene og ikke bare låse seg til filmformatet og det flate lerretet.

Det nye som kommer nå er kino med LED –skjermer og det må filmskapere også være bevisst på for det forandrer hvordan du forteller historien din billedmessig. Det er kjempefint at filmskolen nå er forut for teknologien og tidlig ute slik at studentene raskt kan forstå hva de kan jobbe med og har prøvd å føle litt på utfordringene før de møter dem i det virkelige livet, sier Mikkelsen.

CEFIMA sine stipendiater, Cecilie Levy og Nadja Lipsyc, presenterte også sine prosjekter, som begge skal se på bruken av VR i den narrative fortellingen.

Les mer om stipendiatprosjektene

Jannicke Mikkelsen sammen med senterleder Fredrik Graver

Jannicke Mikkelsen

Jannicke Mikkelsen sammen med senterleder Fredrik Graver

Masterclass med Erik Poppe

Den norske filmskolen arrangerte i samarbeid med Amandusfestivalen en masterclass med Erik Poppe, der filmskolens studenter og festivalens nominerte fikk stille spørsmål og få svar fra regissøren. Dagen startet på Lillehammer kino med en spesialvisning av ”Utøya 22. juli”, som var en sterk opplevelse for de frammøtte. Stillheten var øredøvende i salen gjennom hele rulleteksten.

Kv Dsc 9451

Ærespris til Kjell Vassdal

Filmfotograf og professor i foto ved Den norske filmskolen, Kjell Vassdal, mottok denne uken Foreningen Norske Filmfotografers ærespris. Ifølge juryen ble prisen i år tildelt en bauta i norsk filmfoto.

Teresia

Den norske filmskolens studenter gjestet filmfestivalen i Gøteborg

Gøteborg filmfestival samlet også i år filmer og filmfolk fra hele verden. Mens studentproduksjoner fra Den norske filmskolen ble vist, tok studenter fra manus, regi og produsentlinjen ved skolen turen for å la seg inspirere og knytte kontakter.

Dsc02434

Storfint besøk

Da den fire ganger Oscar-nominerte filmfotografen Bruno Delbonnel, som er mest kjent for filmer som "Den fabelaktige Amélie fra Montmartre", "Inside Llewyn Davis" og "Harry Potter og Halvblodsprinsen" gjestet Den norske filmskolen, var det ikke helt uten ærefrykt fra studentenes side.

Dsc018981

Scenografer i kreativ utfoldelse

For Den norske filmskolens studenter er felles produksjonsøvelser, også kalt penneprøver, en stor del av studieforløpet. Øvelsene øker i vanskelighetsgrad og kompleksitet i løpet av studieforløpet. I denne øvelsen sto to tomme studioer til disposisjon. Hvordan løste kull 11 det?

Trond Morten Venaasen 03

Pris til lokal manusforfatter

Da Filminvest og Østnorsk filmsenter inviterte til prisutdeling i Lillehammer kino, delte Den norske filmskolen ut sin ærespris for første gang. Prisen fremhever en filmskaper som har blitt boende i Lillehammer, og som samtidig har bygget opp en imponerende karriere og dermed også bidratt til å bygge opp et sterkt filmmiljø i innlandet.